Ĉu Figoj estas Veganaj?
![If you have zucchini slice & mix with this composition and you will be amazed EVERYONE CAN MAKE THIS](https://i.ytimg.com/vi/0lcAEXXFqKU/hqdefault.jpg)
Enhavo
- Kial iuj homoj ne konsideras figojn veganaj
- Produktoj derivitaj de figoj ne ĉiam estas veganaj
- La funda linio
Veganismo rilatas al vivmaniero, kiu provas minimumigi la ekspluatadon kaj kruelecon de bestoj laŭeble praktike.
Tiel, veganaj dietoj malhavas de bestaj produktoj, inkluzive de ruĝa viando, kortobirdoj, fiŝoj, ovoj kaj laktaĵoj, kaj ankaŭ manĝaĵoj derivitaj de ĉi tiuj ingrediencoj.
Figoj, kiuj estas frukto apartenanta al Sudokcidenta Azio kaj la orienta Mediteraneo, povas esti manĝataj freŝaj aŭ sekigitaj. Ili estas riĉaj je antioksidantoj, bona fonto de fibro, kaj enhavas malgrandajn kvantojn de kalcio, fero, kalio, kupro kaj iuj vitaminoj de la B (,).
Konsiderante, ke figoj estas plant-bazitaj manĝaĵoj, plej multaj homoj atendus, ke ili estos konsiderataj veganaj. Tamen iuj sugestas, ke figoj estas malproksimaj de ĝi kaj evitu tiujn, kiuj elektas veganan vivmanieron.
Ĉi tiu artikolo rigardas ambaŭ flankojn de la debato por determini ĉu figoj estas veganaj.
Kial iuj homoj ne konsideras figojn veganaj
La vegana statuso de figoj vekis debaton, ĉar dum ili estas plantobazitaj manĝaĵoj, iuj homoj ne konsideras ilin veganaj.
Ĉi tiuj homoj sugestas, ke la disvolva procezo de figoj antaŭ matureco ne kongruas kun vegana ideologio.
Figoj komenciĝas kiel enfermita inversa floro. La formo de ilia floro malhelpas ilin dependi de abeloj aŭ vento por disvastigi sian polenon same kiel aliaj floroj povas. Anstataŭe figoj devas dependi de la helpo de polenigaj vespoj por reproduktiĝi (,).
Proksimume al la fino de ŝia vivo, ina vespo rampos tra la eta malfermo de la inversa figa floro por demeti siajn ovojn. Ŝi rompos siajn antenojn kaj flugilojn en la procezo, mortante baldaŭ poste ().
Tiam, ŝia korpo estas digestita per enzimo ene de la figo, dum ŝiaj ovoj prepariĝas elkoviĝi. Post kiam ili okazas, masklaj larvoj pariĝas kun inaj larvoj, kiuj tiam rampas el la figo, kun poleno fiksita al siaj korpoj, por daŭrigi la vivociklon de ambaŭ specioj ().
Ĉar figoj estas la rezulto de morto de vespo, iuj homoj sugestas, ke ĉi tiu frukto ne estu konsiderata vegana.Dirite, figoj fidas je la vespoj por reproduktiĝi, same kiel la vespoj fidas al figoj por fari tion.
Ĉi tiu simbioza rilato estas tio, kio permesas al ambaŭ specioj pluvivi. Plej multaj homoj, inkluzive veganoj, ne komparas ĉi tiun procezon kun besta ekspluatado aŭ krueleco kaj, tial, konsideras veganojn.
resumoVespoj helpas figojn reproduktiĝi kaj morti dum la proceso, igante iujn homojn sugesti, ke figoj ne estas veganistoj. Tamen plej multaj homoj - inkluzive veganoj - ne vidas ĉi tion kiel bestan ekspluatadon aŭ kruelecon kaj konsideras figojn veganaj.
Produktoj derivitaj de figoj ne ĉiam estas veganaj
Figoj estas tipe manĝataj krudaj aŭ sekigitaj sed povas esti uzataj por fari diversajn manĝaĵojn - ne ĉiuj veganaj.
Ekzemple, figoj povas esti uzataj por dolĉigi bakvarojn, iuj el kiuj enhavas ovojn aŭ laktaĵojn. Figoj ankaŭ povas esti uzitaj por fari ĵeleon, kiu ofte enhavas gelatenon derivitan de besthaŭto aŭ ostoj.
Vi povas facile kontroli ĉu fig-enhavanta produkto estas vegana ekzamenante ĝian ingrediencan etikedon por certigi ĝin sen bestaj devenaj ingrediencoj, kiel lakto, butero, ovoj, butero aŭ gelateno.
Iuj manĝaĵaj aldonaĵoj kaj naturaj manĝaĵoj tinkturas ankaŭ povas esti derivitaj de bestaj ingrediencoj. Jen pli ampleksa listo de ingrediencoj, kiujn veganoj kutime evitas.
resumoKvankam figoj povas esti konsiderataj veganaj, ne ĉiuj produktoj el ili estas. Kontroli liston de ingrediencoj de manĝaĵoj pri best-derivitaj produktoj estas la plej bona maniero certigi, ke ĝi estas vere vegana.
La funda linio
La polenado de figoj dependas de vespoj, kiuj mortas dum la procezo. Ĉi tio kaŭzas iujn sugestojn, ke figoj ne estu konsiderataj veganaj.
Tamen la rilato inter figoj kaj vespoj estas reciproke utila, ĉar ĉiu speco dependas de la alia por postvivi. Plej multaj homoj, inkluzive veganoj, ne kredas, ke ĉi tio taŭgas al la bildo de besta ekspluatado aŭ krueleco, kiujn veganoj provas eviti.
Sendepende de tio, ĉu vi elektas rigardi figojn kiel veganajn, memoru, ke ne ĉiuj fig-derivitaj produktoj estas veganaj. Kontroli la etikedon de la manĝaĵo estas la plej bona maniero certigi ĝian veganan statuson.